W krainie cukierków

22 stycznia mimo niezbyt sprzyjającej aury mali turyści  z klasy IL i IIL oraz nieco starsi z klasy IVUB wyruszyli  na wycieczkę do Krakowa, by zobaczyć ręcznie wykonywane szopki oraz poznać tajemnicę produkcji lizaków i cukierków.

Zadaniem każdego  uczestnika  było własnoręczne wykonanie lizaka oraz ozdobienie go według własnego pomysłu. Dzieci miały możliwość  obejrzenia  na żywo jak przygotowuje się  cukierki  oraz mogły skosztować wykonane na ich oczach jeszcze ciepłe landrynki. Zachwyt w oczach uczniów mówi sam za siebie – radość z tworzenia i jedzenia bezcenna.

Po warsztatach dzieci wraz z opiekunami udały się na wystawę  do Muzeum Historycznego Miasta Krakowa, gdzie z zainteresowaniem oglądały szopki wykonywane różnymi technikami.

Opracowała: Anna Lenart, Renata Zawora

Facebooktwitter