W Muzeum Obwarzanka

Uczniowie klasy 1PP, 2Gż i 3GżA uczestniczyli dzisiaj w niezwykłych w warsztatach w Muzeum Obwarzanka w Krakowie. Podczas specjalnego pokazu poznali wszystkie sekrety, historię oraz proces produkcji obwarzanka. Spróbowali również swoich sił w roli piekarzy i upiekli własne obwarzanki.
Obwarzanki krakowskie są bardzo lubiane, a ich smak doceniają zarówno mieszkańcy, jak i turyści. Kupuje się je wprost ze specjalnych przeszklonych wózków, które można znaleźć niemal na każdym rogu ulic Krakowa. Do sprzedaży trafiają wczesnym rankiem, jeszcze ciepłe, a najsmaczniejsze są przez parę godzin po wypieku, gdyż szybko czerstwieją. Warto pamiętać, że nie każde kółko to obwarzanek, a ten autentyczny na odwrocie ma charakterystyczne podłużne ślady po pieczeniu na ruszcie. Wyposażeni w wiedzę o tajnikach wypieku tego niezwykłego krakowskiego wyrobu będziemy szukać tylko tych, które oznaczone są specjalną naklejką produktu o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej.

Opracowała: M. Majka

Facebooktwitter