Uczniowie z klasy 1 LA uwielbiają czekoladę. Nieważne w jakiej formie – do picia, smarowania kanapek czy w tabliczce – na zimową pogodę i poprawę humoru czekolada jest niezastąpiona! Wyzwaniem kulinarnym, jakie postawiły sobie dzieci, było upieczenie ciasta czekoladowego. Wsypywanie, rozpuszczanie
i mieszanie wszystkich składników zajęło uczniom niewiele czasu, a ciasto udało się wybornie.
Zapraszam do obejrzenia fotorelacji, a wszystkich koneserów czekolady zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
– 200g ciemnej czekolady (minimum 70%)
– 200g masła
– 250g cukru
– 5 jajek –
– 1 łyżka mąki (można pominąć mąkę, wtedy ciasto będzie pozbawione chrupiącej skórki).
Wykonanie:
Czekoladę z masłem rozpuszczamy (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce).
Dodajemy cukier – dokładnie mieszamy, odstawiamy i czekamy aż się ostudzi.
Wbijamy po 1 jajku, każdorazowo mieszając; na końcu łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut w 2000C . Zimne wkładamy do lodówki. Najlepiej zrobić ciasto wieczorem i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia wyjąć na około 1h przed podaniem. Smacznego!
Opracowała: M. Kozłowska