Z dżemem i bitą śmietaną

Uczniowie klasy 1 LA w nieco okrojonym składzie (pozdrawiamy wszystkich chorowitków) postanowili przygotować chrupiące gofry. W tym celu wymieszali mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mleko, żółtka oraz olej. Jeszcze tylko szczypta soli oraz ubite na sztywną pianę białka i ciasto było gotowe. W czasie, kiedy gofrownice pracowały pełną parą dzieci wyjęły dżemy, bitą śmietaną oraz posypki do udekorowania swoich gofrów. Efekty ich pracy widać na zdjęciach. Gofry smakowały wyśmienicie i na pewno jeszcze wrócimy do prezentowanego poniżej przepisu.

Przepis na chrupiące gofry
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 szklanki mleka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 – 2 łyżki cukru
– 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
– 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy przez około 2 – 3 minuty na rumiany kolor. Smacznego!

Opracowała: M. Kozłowska

Facebooktwitter