Klasa 2G na zajęciach kulinarnych postanowiła wypróbować przepis na tosty francuskie. Wszyscy równie chętnie uczestniczyli w przygotowaniach potrawy jak i w jej jedzeniu. Zapraszamy do wypróbowania przepisu.
Składniki na 5 osób:
10 kromek chleba
szklanka mleka
2 jajka
olej do smażenia
sól i pieprz
15 dkg startego sera żółtego
podsmażone pieczarki/szynka/pomidory wg uznania
Przygotowanie:
W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka, mleko i przyprawy
Rozgrzać patelnię z olejem. Maczać pieczywo w masie jajecznej lekko dociskając, a następnie układać je na patelni. Smażyć partiami z każdej strony do czasu aż będą ładnie zrumienione. Gdy przewrócimy tosty na drugą stronę kładziemy pieczarki i ser. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy do czasu rozpuszczenia się sera.
Smacznego!!!
Opracowała: J. Klimek