W piekarni obwarzanków

Uczniowie klasy 5UB, 3Gż i 1PP odwiedzili krakowską piekarnię „Krakowianka”. Dzięki uprzejmości właściciela pana Grzegorza Czai, mogliśmy poznać z bliska pracę piekarza oraz zgłębić tajniki wypieku chleba. W piekarni „Krakowianka” działa nieprzerwanie od ponad 75 lat tradycyjny piec tzw. ,,anglik”, na którym wypiekane są chleby o charakterystycznym i niepowtarzalnym smaku. W opinii klientów najlepszymi wyrobami piekarni są krakowskie obwarzanki. Dzieci próbowały same uformować z wałeczków ciasta swoje obwarzanki i obserwowały jak wygląda ich wypiek. Na koniec był oczywiście poczęstunek – obwarzanki smakowały wyśmienicie! Uczniowie otrzymali również na pamiątkę wizyty w piekarni książeczkę „Obwarzanek krakowski. Historia, tradycja, symbolika”, która jest pierwszą monografią poświęconą temu tradycyjnemu wypiekowi krakowskiemu.

Opracowała: Małgorzata Majka

Facebooktwitter