„Przyszłość na talerzu” – kolejne zajęcia

To my – „Znawcy Zdrowej Kuchni” z klasy 3Gż! Odebraliśmy kolejną wiadomość od tajemniczego gościa z przyszłości – Juliana. Na drugich zajęciach w ramach konkursu „Tesco dla szkół – Przyszłość na talerzu”, wykonaliśmy następne zadanie. Posegregowaliśmy zebrane wcześniej etykiety produktów żywnościowych, określając przy okazji, które z nich należą do zdrowej żywności, a które do tzw. śmieciowego jedzenia. Dowiedzieliśmy się jakie informacje można odczytać z etykiet i o czym one nas informują. Następnie zapisaliśmy na tablicy jakie informacje powinny się znaleźć na projektowanych przez nas etykietach. W końcu powstały projekty etykiet: dżemu, pierogów ruskich, lodów oraz zupy pomidorowej. Na zajęciach wykorzystano materiały edukacyjne ze strony konkursu “Tesco dla szkół”.

Opracowała: Małgorzata Majka

Facebooktwitter