Uczniowie klasy 2PP postanowili wzbogacić smaki przygotowywanych przez siebie potraw. Na klasowym nasłonecznionym parapecie pojawił się więc mini-ogródek: skrzynka z ziołami. Klaudia, Grzegorz i Marcin doskonale odnaleźli się w roli ogrodników i wspólnymi siłami przesadzili sadzonki do większego pojemnika. Zioła to rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka. Są to w dużej mierze gatunki przyprawowe, chętnie stosowane w sztuce kulinarnej. Pozwalają wzbogacić lub wydobyć smak potraw. Cenione są ze względu na swoje właściwości lecznicze i aromatyczne. Młodzież z klasy 2PP zasadziła: koper (działa uspokajająco, poprawia trawienie, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi), pietruszkę (zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu. Wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor), szczypiorek (ma działanie przeciwnowotworowe, uspokaja) i oregano – nazywane naturalnym antybiotykiem.
Zioła nie tylko wzbogaca więc smak przygotowywanych potraw, ale także wpłyną korzystnie na zdrowie.
Opracowała: K. Majcherczyk