Doskonale wiemy, że kolory oddziaływają nie tylko na nasz nastrój, ale także wzmagają apetyt, dlatego zaleca się, by jeść “kolorowo”. Czy jednak to, co kolorowe zawsze jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie znają już uczniowie kl. 4U, którzy w piątek, 24 lutego przeprowadzili ciekawy i efektowny eksperyment “Skittles – kolorowe, ale czy zdrowe?” udowadniając, jak wiele barwników zawierają kolorowe drażetki. Do przeprowadzenia eksperymentu potrzebne nam były: opakowanie drażetek Skittels, 1/4 szklanki wody, talerz.
Poniżej prezentujemy przebieg przeprowadzonego przez nas eksperymentu:
1. Drażetki Skittels układamy “ciasno” na talerzyku (jedna obok drugiej).
2. Delikatnie podlewamy je wodą (nie przesuwając już talerzyka).
3. Obserwujemy, co dzieje się z barwnymi drażetkami.
4. Wynik eksperymentu: drażetki efektownie odbarwiają się tworząc kolorowa tarczę.
Przeprowadzony przez nas eksperyment stał się tematem dyskusji na temat zdrowego odżywiania, sztucznych barwników, konserwantów w produktach, które spożywamy każdego dnia. Po tak przeprowadzonych zajęciach wiemy już, że sztuczne barwniki choć przedłużają trwałość produktu i poprawiają ich estetykę, mają jednak niekorzystny (wręcz szkodliwy) wpływ na nasze zdrowie. Dlatego, jedzmy kolorowo, ale zdrowo!
Opracowała: J. Bielak