„Chemia na talerzu”

Uczniowie klas gimnazjalnych oraz klasy 5L uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych „Chemia na talerzu” zorganizowanych w ramach programu „Trzymaj formę”. Pani Edyta, która przygotowała prezentację multimedialną, wyjaśniła zebranym znaczenia słów: konserwanty, polepszacze i barwniki. Uczniowie poznali także znaczenie tajemniczego składnika „E” występującego w większości produktów spożywczych. Młodzi konsumenci zgłębili tajniki przemysłu spożywczego wzbogacając wykształcenie o wiadomości dotyczące sorbitolu, aspartamu czy glutaminianu sodu. Po prezentacji na wszystkich czekały pytania mini-testu. W końcu uzbrojeni w solidną wiedzę słuchacze zamienili się w „spożywczych detektywów”: na etykietach produktów żywnościowych wyszukiwali informację o składnikach i dacie przydatności do spożycia. Warsztaty przygotowały panie: E. Maciejewska, A. Romańska i K. Majcherczyk.

Opracowała: Katarzyna Majcherczyk

Facebooktwitter