Czy hamburger może być zdrowy? Jaki wpływ na nasze zęby ma coca-cola? Dlaczego owoce i warzywa to prawdziwe bomby witaminowe? – odpowiedzi na te pytania poznaliśmy podczas niezwykle smacznej lekcji gotowania przygotowanej dla nas przez uczennice technikum Zespołu Szkół Zawodowych pod kierunkiem Pani Jolanty Powroźnik.
W życzliwej atmosferze uczniowie pierwszej i drugiej klasy gimnazjum przekonali się, że zdrowe odżywianie nie wymaga ogromnej ilości czasu, wyjątkowych zdolności kulinarnych i wyszukanych, trudno dostępnych składników. Poznali też kilka “złotych zasad”, dzięki którym niezdrowe hamburgery i zapiekanki można przemienić w pożywne i wartościowe posiłki.
Pod czujnym okiem starszych koleżanek przygotowywali swoje dania, wykazując się dużym talentem kulinarnym i dekoracyjnym oraz coraz większą sprawnością, samodzielnością i kreatywnością. Celująco zdali także egzamin z umiejętności współdziałania w grupie, potwierdzając tym słuszność słów: “W ogóle jedzenie jest niesamowite w tym, jak potrafi łączyć ludzi”.
Podsumowaniem wspólnej pracy była degustacja stworzonych przez młodzież pyszności, bo przecież “kto gotuje, ten smakuje” Uczniowie powrócili do swoich klas w dobrych humorach, wzbogaceni o nowe doświadczenia i wiedzę. Niektórzy odkryli w sobie duszę kucharza i już z niecierpliwością czekają na kolejne kulinarne wyzwania.
Serdecznie dziękujemy Pani Jolancie Powroźnik i jej podopiecznym za przygotowanie dla nas ciekawych zajęć edukacyjno – kulinarnych!
Opracowała: Edyta Maciejewska