Z jajkiem w roli głównej …

8 lutego odbyły się czwarte zajęcia w ramach innowacji pedagogicznej pt. „Poprzez doświadczenia i eksperymenty odkrywamy tajemniczy świat przyrody”. Tym razem uczniowie przeprowadzali doświadczenia na kurzych jajkach. Zanim jednak przystąpili do działania, zapoznali się z procesem powstawania, budową i właściwościami zdrowotnymi jaj. Obejrzeli też krótki film „Jak z jajka powstaje kura?” z udziałem doktora Marcina Lisa z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Po części teoretycznej przystąpili do eksperymentowania. W pierwszym doświadczeniu „Gumowe jajko” uczniowie poznali efekty działania octu na skorupkę jajka. W wyniku reakcji węglanu wapnia z octem nastąpił jej rozpad, a dzięki nienaruszonej błonie zewnętrznej jajko zamieniło się w „kauczukową piłeczkę”. W drugim doświadczeniu próbowali włożyć ugotowane jajko do butelki, której otwór był mniejszy od średnicy jajka. Dzięki wykorzystaniu reakcji spalania okazało się, że nie jest to takie trudne. Na koniec uczniowie zmagali się z pojęciem gęstości, obserwując jak jajko zachowuje się w wodzie i solance. Dzisiejszy dzień pokazał, że „młodzi naukowcy” potrafią już doskonale porównywać gęstości ciał oraz cieczy i z niewielką pomocą nauczycieli wyciągać wnioski!

Opracowały: E. Maciejewska, J. Bielak, J. Rosół

Facebooktwitter