Zima mocno trzyma, wi\u0119c \u017ceby doda\u0107 sobie energii na spacery uczniowie klasy 3L przygotowali szarlotk\u0119 wed\u0142ug przepisu mojej mamy. Po wymieszaniu sk\u0142adnik\u00f3w i wyrobieniu ciasta pozosta\u0142o tylko doda\u0107 starte jab\u0142ka i uzbroi\u0107 si\u0119 w cierpliwo\u015b\u0107. Zapach by\u0142 zniewalaj\u0105cy, a ciasto palce liza\u0107! Znika\u0142o bardzo szybko z naszych talerzy.<\/p>\n
Opracowa\u0142a: M. Koz\u0142owska<\/p>\n
Szarlotka
\nSk\u0142adniki:
\n60 dag m\u0105ki
\n4 \u017c\u00f3\u0142tka
\n1 \u00bd szklanki cukru pudru
\n\u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia
\n\u0142y\u017cka oleju
\nkostka margaryny Palma
\ncukier waniliowy
\n\u00bd szklanki kwa\u015bnej \u015bmietany (ile zabierze m\u0105ka)
\n1 \u00bd kg jab\u0142ek
\ncynamon
\n5 \u0142y\u017cek bu\u0142ki tartej
\nWykonanie: Ze sk\u0142adnik\u00f3w wyrobi\u0107 ciasto, podzieli\u0107 na dwie cz\u0119\u015bci. Rozwa\u0142kowa\u0107 jedn\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 i wy\u0142o\u017cy\u0107 ciastem prostok\u0105tn\u0105 blach\u0119 wysmarowan\u0105 t\u0142uszczem. Posypa\u0107 ciasto bu\u0142k\u0105 tart\u0105 i wy\u0142o\u017cy\u0107 starte na grubej tarce jab\u0142ka. Posypa\u0107 jab\u0142ka \u0142y\u017ceczk\u0105 cukru i cynamonem. Przykry\u0107 drug\u0105 cz\u0119\u015bci\u0105 ciasta. Dobrze sklei\u0107 brzegi. Piec w temp. 220 stopni oko\u0142o 45 minut. Smacznego!<\/p>\n